KWEEK

Kweken met discusvissen

( Alle video's uit eigen kwekerij )

Kweken met discussen, ...... een verbazend indrukwekkend stukje natuur.

Menig liefhebber zou dit avontuur zelf  wel eens willen beleven.

Aan de hand van volgende video's kunnen de verschillende facetten in de kweek verduidelijkt worden.

Het volgend filmpje toont hoe een paartje zich gedraagt als het wil overgaan tot voortplanting.

Door elkaar rakelings al draaiend te kruisen, maken ze elkaar het hof. (baltsen genaamd).

Je ziet dat ze duidelijk interesse in elkaar hebben en maken ook trillende bewegingen met heel het lichaam. 

Na het baltsen gaat het koppeltje een geschikte afzetplaat zoeken om de eitjes (tussen de 100 en 400) af te leggen.

Meestal wordt de hier getoonde discuskegel de favoriete aflegplaats, maar soms worden er ook andere alternatieven gekozen zoals boomstronken of bladeren, tot zelfs de glaswand van het aquarium.

Ze starten met de plaats waar de eitjes zullen worden afgelegd grondig te poetsen en ondertussen worden wat proefafleggingen ondernomen alvorens over te gaan tot het echte werk.

Het echte werk is reeds begonnen, nadat het vrouwtje een eerste rij eitjes heeft afgelegd , soms ook een tweede, volgt het mannetje dezelfde weg om de eitjes te bevruchten. Bij het vrouwtje (links) valt nu duidelijk de geslachtsbuis op waar de eitjes uitkomen.

Dit proces kan wel een uurtje duren.

Nadat alle eitjes zijn afgelegd, zullen de ouders afwisselend de eitjes bewaaieren (voorzien van zuurstof) d.m.v. waaieren met hun borstvinnen. Ondertussen bewaakt de andere partner het territorium en niemand mag in de buurt komen !

Soms gebeurt het (zoals hier in het fimpje) dat de ouders beginnen te bekvechten omdat ze de zorg van de jongen op zich willen nemen. Het is het dan ook noodzakelijk om één van de ouders te verwijderen.

Nu is het 24 tot 40 uur wachten tot de kern van de eitjes donkerkleurt, zoniet zijn ze niet bevrucht en zullen ze wit worden en beschimmelen.


Nog eens 50 tot 70 uur later beginnen de eitjes te trillen. Door met hun staartje te slaan breken ze uit de eierschaal en kan men reeds kop en staart onderscheiden. Doordat de visjes kopklieren hebben die slijmdraden produceren, blijven ze de volgende dagen aan de kegel hangen.Ze voeden zich met de meegeleverde dooierzak. Je kan de niet bevruchte eitjes duidelijk ondrscheiden van de uitgekomen zwarte larven

Als de werking van de kopklieren na 2 tot 3 dagen verzwakt, komen de visjes los van de kegel en begint de zware taak van de ouders om de jongen op de huid te krijgen. Op hun huid is namelijk secreet aangemaakt waar de kleine visjes de eerste dagen van gaan eten. Het is dus zeer belangrijk dat de jongen de ouders snel vinden. De visjes worden instinctmatig  aangetrokken door donkere kleuren, daarom heeft de natuur ervoor gezorgd dat ouders donker worden tijdens de broedzorg.

De discussen die het meest de natuurlijke kleuren benaderen zullen het donkerst worden en goede broedzorg hebben. Anders gesteld is het met de moderne kleuren zoals rode en Gele discussen. Hier worden dan dikwijls pleegouders ingeschakeld.

In dit fimpje zie je hoe een jong de weg kwijtraakt en de ouder het jong in de mond neemt, om het dan terug op de kegel te plaatsen. 

Soms wordt het één van de ouders teveel en schud de jongen van het lijf . Deze zoeken snel naar de donkerste plaats, in dit geval de kegel, om dan even later als een magneet terug naar de ouder te trekken. Mooi om zien !

De volgende dagen zullen de jongen zich tegoed doen aan het voedzame huidsecreet van beide ouders en zie je ze dag na dag groeien. Hier is Pol weer jaloers op Marie omdat alle jongen op haar huid zitten.   

Stilaan wordt het tijd ( na +/- 7 dagen ) om de ouders wat te ontlasten ( ze worden werkelijk kaalgevreten) door artemia naupliën te geven.

Blijkbaar zeer lekker !  Even later zijn alle buikjes dik en oranje van de verorberde artemia Naupliën.

Na een dag of 12 kan men proberen om geraspt rundshart te geven , ze gaan namelijk stilaan van de bodem eten en zullen nu zeer snel groeien op korte tijd.

Hieronder zijn de ouders reeds gescheiden van de jongen en zie je hoe de groep aan elkaar hangt.

Laat dit beeld duidelijk zijn :

EEN DISCUS IS EEN SCHOLENVIS  ! ! ! 

 Koop daarom niet 2, 3, 4, 5 of 6 discussen maar liever 8 tot 12  ! ! !

Je bespaart jezelf hiermee een hoop ellende !


Heb je genoeg voer in huis gehaald ??? 

Dag 1   tot   dag 30

In de meest gunstige omstandigheden :

1 maand oud  =  2 à 3 cm


2 maand oud  =  4 à 5 cm


4 maand oud  =  8 à 9 cm


8 maand oud  =  12 à 14 cm


12 maand oud  =  14 à 15 cm